Program eveniment
9.30 – 10.00 – ÎNREGISTRAREA PARTICIPANŢILOR
10.00 – 12.30 – FONDURILE EUROPENE DIN NOU LA START: 2014-2020
Care a fost bilanţul la sfârşitul lui 2013 în privinţa absorbţiei fondurilor europene în exerciţiul financiar 2007-2013? Ce fonduri mai pot fi folosite până la finalul lui 2015 din exerciţiul financiar precedent pe derogările primite de România?
Ministerul Fondurilor Europene a finalizat a doua versiune a acordului de parteneriat pentru perioada 2014-2020. Ce mai poate fi îmbunătăţit?
Care sunt direcţiile pe care UE le indică pentru acordarea mai multor fonduri şi compatibilitatea cu priorităţile României? De ce nu există o strategie economică generală, iar unele strategii sectoriale lipsesc? Ce se mai schimbă în strategii şi în arhitectura fondurilor în perioada 2014-2020?
Guvernul s-a angajat să lanseze rapid proiecte suplimentare majore (infrastructură, administraţie, mediu) – Care sunt acestea? Care sunt proiectele sectoriale noi din educaţie, cultură, sport?
Care vor fi măsurile interne care vor fi luate de Ministerul Fondurilor Europene pentru accelerarea atragerii de fonduri europene în perioada 2014-2020, dar şi pentru supravegherea implementării proiectelor?
Îmbunătăţirea sistemului de control (supracontrolul şi lipsa de control), monitorizarea proiectelor majore şi eliminarea suprapunerilor între autorităţile de management şi instituţiile statului
Gestiunea programelor europene începând cu 2014 – Structura autorităţilor de management şi trecerea lor la Ministerul Fondurilor Europene de la ministerele de profil. Ce va rămâne subordonat celorlalte ministere (la Ministerul Dezvoltării şi la Ministerul Agriculturii) şi cum se va lucra cu structurile aparatului de stat?
Evaluarea funcţionarilor de stat care lucrează cu fonduri UE şi salarizarea lor
Care va fi rolul băncilor pentru obţinerea fondurilor europene după 2014? Asistenţa dată la accesare, dar şi la implementare. Simplificarea traseului documentelor financiare. Ce sfaturi dau specialiştii bancari?
Cum se vor asigura fluxurile de bani? Înfiinţarea unui Fond de relansare economică, rolul băncilor şi alte posibile surse de finanţare
Cât de importante sunt Fondul de garantare şi Fondul de contragarantare pentru accesarea fondurilor europene?
Care sunt problemele cele mai mari cu care s-au confruntat aplicanţii până în 2014 – documentaţie, achiziţii, decontări, etc.? Ce schimbări apar în exerciţiul financiar 2014-2020.
Proceduri de achiziţii în proiectele cu fonduri UE – schimbări legislative, prioritatea achiziţiilor din proiectele cu fonduri UE, simplificarea normelor şi proceduri de control – Strategia Naţională de Achiziţii Publice şi planul de acţiune în domeniul achiziţiilor
Sfaturile consultanţilor şi ale companiilor care au accesat deja fonduri europene
Moderator: Cristian DIMITRIU – Director Editorial, Mediafax Group
Lectori:
- Eugen TEODOROVICI – Ministrul Fondurilor Europene
- Adrian VASILESCU – Consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale – Mugur Isărescu
- Bogdan Paul DOBRIN – Preşedinte, ANRMAP
- Marius RADU – Coordonator Fonduri UE, UniCredit Tiriac Bank
- Reprezentant FNGCIMM
- Dan BARNA – Managing Partner, Structural Consulting Group