Mediafax Talks about Energy 2

17 noiembrie 2009, Hotel InterContinental Bucureşti, sala Fortuna

Mediafax Talks about Energy 2

Mediafax a continuat seria de discuţii dintre autorităţi, mediul de afaceri şi mass-media pe tema restucturării sistemului energetic din România.

Mediafax Talks about Energy 2 este conferinţa-dialog ce a avut loc marţi, 17 noiembrie 2009, la Hotel InterContinental Bucureşti.

Care e contextul actual?

Guvernul are în vedere restructurarea sectorului producţiei de electricitate, prin crearea a două companii naţionale care să înglobeze mai multe active ale tuturor companiilor de profil.

În cadrul acestei restructurări, autorităţile intenţionează, de asemenea, să stimuleze companiile private să se implice în producţia de energie.

Înfiinţarea celor două companii energetice naţionale, proces aflat în faza finală, ar putea redresa economia românească şi ar da consumatorilor şansa de a plăti preţul "corect" la electricitate, susţin autorităţile.

Statul va iniţia operaţiuni de privatizare, asociere şi vânzare a acţiunilor minoritare la companiile din energie, prin negocieri cu investitori privaţi, instituţii financiare şi oferte pe piaţa de capital, pentru a atrage capitalul necesar dezvoltării sectorului, estimat la peste 10 miliarde euro.

Consumul de electricitate din România va creşte, până în 2017, cu 33% faţă de anul 2008, potrivit estimărilor Transelectrica (TEL), iar cererea clienţilor din Bucureşti ar urma să se majoreze de peste două ori.

Adriean Videanu, ministrul Economiei, a declarat că, în următorii ani, energia regenerabilă, pentru care există o cerere substanţială din partea companiilor private, va avea un rol foarte important în mixul energetic al României.

Despre ce am vorbit:

  • Reconfigurarea pieţei de energie
  • Strategii de vânzare a pachetelor minoritare de acţiuni deţinute de stat la companiile energetice
  • Stadiul discuţiilor pentru proiectul de construcţie a celei de-a doua centrale nucleare
  • Investiţiile de mediu ale termocentralelor
  • Energie regenerabilă – proiecte de cofinanţare din fonduri structurale
  • Tranzacţionarea certificatelor verzi
  • + multe altele