Mediafax Talks about Structural Funds

Drumul banilor europeni, de la idee la succes!

24 iunie 2008, Banca Nationala a Romaniei, sala Mitita Constantinescu, Bucuresti

Reactii presa
Stirile PROTV
PROTV (24 iunie 2008)

NEWS
The Money Channel (24 iunie 2008)

DIMINEATA DE STIRI
N24 (25 iunie 2008)

Adevarul

Proiectele mici pentru banii europeni au cele mai putine sanse de success

Bursa

Absorbtia fondurilor structurale - una dintre problemele principale ale economiei

Business Standard

Avem bani pentru infrastructura, nu stim sa ii gestionam

Cotidianul

Dam mai mult la UE decat incasam

Curentul

Birocratia si incompetenta ingroapa proiectele de infrastructura

Curierul National

Banii, ultima problema a Romaniei
BNR: EU fund absorption, Romania's most important problem

Economistul

BNR va consolida politica monetara in vederea reluarii procesului de dezinflatie

Evenimentul Zilei

Dobanda BNR sare la 10%

Financiarul

UE nu ne arunca bani din avion
Mugur Isarescu: absorbtia fondurilor comunitare nu se face prin relatii

Gardianul

Avem cu ce, nu avem cu cine - Isarescu explica de ce nu avem autostrazi si infrastructura europeana

Jurnalul National

Isarescu: nu mai vanturati cifre

Nine o Clock'

Lowering inflation is needed ahead of aceeding to Euro Area

Ziarul Financiar

Isarescu: Ne trebuie capacitate manageriala pentru fondurile UE
Birocratia, marea problema la accesarea banilor UE
Bancherii: atentie la elaborarea proiectelor
Isarescu: we need managerial capacity for EU funds

Ziua

Inflatia ne tine departe de euro

Isarescu: Trebuie sA ducem rapid inflatia in jos
MEDIAFAX.ro (24 iunie 2008)

Inflatia din Romania este la un nivel inalt, iar timpul ramas pana la aderarea la zona euro este foarte scurt si trebuie intarite eforturile in aceasta directie, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Pentru a fi crezut ca ai o inflatie scazuta atunci cand intri in mecanismul ratelor de schimb, trebuie sa fi cu inflatia jos cu doi ani inainte. Daca facem aceasta socoteala inseamna ca nu prea avem timp si trebuie sa ne intarim eforturile pentru a o duce in jos in 2010 - 2012", a explicat Isarescu, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de agentia MEDIAFAX si BNR.

Citeste tot articolul

Isarescu cere bancilor soliditate si prudenta
MEDIAFAX.RO (24 iunie 2008)

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a apreciat marti ca sistemul bancar din Romania a ajuns la momentul la care trebuie sa se gandeasca mai putin la recuperari si cote de piata si mai mult la soliditate, coerenta si prudenta.

"Sistemul bancar a ajuns la momentul la care, la randul lui, trebuie sa se gandeasca mai putin la recuperari, cote de piata, si mai mult la soliditate, coerenta, prudenta", a declarat Isarescu, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de BNR si Mediafax.

Citeste tot articolul

Cea mai importanta problema a Romaniei este absorbtia fondurilor comunitare
GANDUL.INFO (24 iunie 2008)

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a declarat ca cea mai importanta problema a Romaniei in urmatoarea perioada este absorbtia fondurilor comunitare.

El a aratat ca romanii trebuie sa inteleaga termenul de absorbtie si sa nu creada ca banii se dau de la Uniunea Europeana (UE), ci trebuie atrasi prin proiecte.

Mugur Isarescu: Exista o corelatie importanta intre adoptarea euro si absorbtia fondurilor comunitare
HotNews.ro (24 iunie 2008)

HotNews.ro a transmis LIVE Text principalele idei discutate in cadrul conferintei "Drumul banilor europeni, de la idee la succes!", organizata marti de Mediafax si Banca Nationala a Romaniei. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, in deschiderea conferintei, ca "Exista o corelatie importanta intre adoptarea euro si absorbtia fondurilor comunitare ", in timp ce Laszlo Borbely, Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, a anuntat ca "in 2 saptamani  vom avea proiecte contractate de 540 milioane euro".

Mugur Isarescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei: "Exista o corelatie importanta intre adoptarea euro si absorbtia fondurilor comunitare"

Citeste tot articolul

Borbely: Oprescu nu primeste bani de la UE fara strategie si o zona metropolitana
ZF.ro (24 iunie 2008)

Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, se va intalni luni cu noul primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru a discuta pe tema accesarii fondurilor structurale, pe care Bucurestiul le va pierde daca nu va avea o strategie si o zona metropolitana.

"Ma voi intalni cu primarul general al Bucurestiului luni dupa-amiaza. Bucurestiul nu va primi bani daca nu isi face o strategie si nu isi face o zona metropolitana", a declarat marti ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", organizat de agentia MEDIAFAX si BNR.

Citeste tot articolul

Isarescu: Trebuie sa grabim scaderea inflatiei in perspectiva adoptarii euro
ZF.ro (24 iunie 2008)

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca inflatia va trebui sa coboare la niveluri apropiate de cele din zona euro, chiar inainte de anul 2012, cand Romania ar trebui sa intre in mecanismul ratelor de schimb, faza premergatoare adoptarii monedei unice.

"Pentru a fi crezut ca ai o inflatie scazuta atunci cand intri in mecanismul ratelor de schimb, trebuie sa fi cu inflatia jos cu doi ani inainte. Daca facem aceasta socoteala inseamna ca nu prea avem timp si trebuie sa ne intarim eforturile pentru a o duce in jos in 2010 - 2012", a explicat Isarescu.

Citeste tot articolul

IsArescu: ImportantA este absorbtia fondurilor comunitare
EVZ.ro (24 iunie 2008)

Absorbtia fondurilor comunitare reprezinta cea mai importanta problema a Romaaniei in perioada urmatoare, intrucat va asigura convergenta cu economiile vestice intr-un mod echilibrat si va aduce beneficii si celorlalte sectoare, a declarat astazi guvernatorul BNR.

"Pentru perioada urmatoare, in mod elaborat si cugetat, cred ca absorbtia fondurilor comunitare reprezinta cea mai mare problema a Romaniei si o provocare", a precizat Mugur Isarescu la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes", citat de Mediafax.
El a aratat ca romanii trebuie sa inteleaga termenul de absorbtie si sa nu creada ca banii se dau de la Uniunea Europeana (UE), ci trebuie atrasi prin proiecte.

Citeste tot articolul

"DacA nu ISi face o strategie, Oprescu nu va primi bani de la Uniunea Europeana"
EVZ.ro (24 iunie 2008)

Aceasta este declaratia ministrului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, la seminarul "Drumul banilor europeni, de la idee la succes". "Ma voi intalni cu primarul general al Bucurestiului luni dupa-amiaza. Bucurestiul nu va primi bani daca nu isi face o strategie si nu isi face o zona metropolitana", a declarat Borbely, citat de Mediafax. El a facut referire la fondurile structurale care pot fi accesate pentru zonele metropolitane, aratand ca nu exista legislatie specifica pentru aceste zone, dar pot fi constituite prin vointa locuitorilor.

"Noi am considerat ca nu trebuie neaparat sa avem o legislatie pentru zonele metropolitane, dar se pot infiinta prin vointa libera a celor care locuiesc in interiorul lor. In unele zone exista deja aceste zone metropolitane, dar trebuie sa existe o vointa politica din partea celei mai importante localitati din zona respectiva si cei din jur, care in cazul Bucurestiului este de 40-50 de kilometri", a spus Borbely.
El sustine ca principala problema a Romaniei in atragerea fondurilor structurale europene o reprezinta organizarea administrativa la nivel central, dar mai ales local.

Citeste tot articolul

Isarescu: Romania are dificultati cu planificarea proiectelor de infractructura, nu de finantare
STANDARD.ro (24 iunie 2008)

Romania nu are probleme cu finantarea proiectelor de infrastructura, ci cu planificarea acestor cheltuieli, inclusiv prin bugete multianuale, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Ne tot intrebam retoric de ce nu facem autostrazi. Trebuie sa tinem cont ca 3% (din PIB), limita pe care ne-o propunem pentru deficit bugetar, insemna in 2000 mai putin de 1 miliard de euro, iar azi insemana peste 3 miliarde euro", a spus Isarescu, la un seminar pe tema fondurilor structurale.

Guvernatorul BNR a explicat ca absorbtia fondurilor structurale constituie in prezent una dintre principalele probleme ale economiei romanesti si este importanta, deoarece in acest fel Romania poate grabi procesul de convergenta reala fara a crea dezechilibre economice.

Citeste tot articolul

Isarescu: Romania are dificultati cu planificarea proiectelor de infractructura
wall-street.ro (24 iunie 2008)

Romania nu are probleme cu finantarea proiectelor de infrastructura, ci cu planificarea acestor cheltuieli, inclusiv prin bugete multianuale, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
"Ne tot intrebam retoric de ce nu facem autostrazi. Trebuie sa tinem cont ca 3% (din PIB), limita pe care ne-o propunem pentru deficit bugetar, insemna in 2000 mai putin de 1 miliard de euro, iar azi insemana peste 3 miliarde euro", a spus Isarescu, citat de NewsIn.

Guvernatorul BNR a explicat ca absorbtia fondurilor structurale constituie in prezent una dintre principalele probleme ale economiei romanesti si este importanta, deoarece in acest fel Romania poate grabi procesul de convergenta reala fara a crea dezechilibre economice.

Citeste tot articolul

Fondurile structurale nu se lipesc de drumurile romanesti
Bizcity.ro (24 iunie 2008)

Romania nu are probleme cu finantarea proiectelor de infrastructura, ci cu planificarea acestor cheltuieli, inclusiv prin bugete multianuale, a declarat marti guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, potrivit NewsIn.

"Ne tot intrebam retoric de ce nu facem autostrazi. Trebuie sa tinem cont ca 3% (din PIB), limita pe care ne-o propunem pentru deficit bugetar, insemna in 2000 mai putin de 1 miliard de euro, iar azi inseamna peste 3 miliarde euro", a spus Isarescu, la un seminar pe tema fondurilor structurale.

Guvernatorul BNR a explicat ca absorbtia fondurilor structurale constituie in prezent una dintre principalele probleme ale economiei romanesti si este importanta, deoarece in acest fel Romania poate grabi procesul de convergenta reala fara a crea dezechilibre economice.

Citeste tot articolul