Romania Construct Forum 2009

Ediţia a patra

22 octombrie 2009, ora 10.00, Hotel Intercontinental Bucureşti, Sala Fortuna

Prezentare eveniment

Mediafax a organizat a patra ediţie a Romania Construct Forum, cea mai importantă întâlnire a constructorilor, producătorilor şi furnizorilor de materiale şi tehnologii pentru construcţii, dezvoltatorilor, brokerilor imobiliari, cu reprezentanţii instituţiilor financiare, ai autorităţilor şi ai mass-media.

Discuţiile s-au derulat în jurul următoarelor teme:

 • BilanŢuri de crizĂ

  În contextul crizei economice, piaţa de construcţii şi de imobiliare a înregistrat scăderi masive. Companiile caută soluţii pentru ieşirea din această situaţie, în timp ce autorităţile au propus mai multe programe de relansare a acestui sector. În prezent, peste 70% dintre firmele din domeniul construcţiilor au înregistrat scăderi ale cifrei de afaceri.
 • "Prima casĂ"

  Guvernul a introdus programul “Prima casă”, prin care garantează creditele pentru achiziţia sau construcţia unei locuinţe, în limita a 60.000 de euro. Efectele acestui program asupra pieţei imobiliare şi de construcţii au început să se manifeste, preţurile la garsoniere şi apartamentele cu trei camere majorându-se deja cu 15% în Bucureşti.
 • Reabilitarea termicĂ

  Programul de reabilitare termică, prin care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei acordă 50% din fondurile necesare, municipalitatea 30%, iar asociaţiile de locatari 20%, reprezintă un semnal pozitiv pentru piaţa de construcţii, însă fondurile sunt insuficiente pentru a o readuce la nivelul din anii precedenţi.
 • Infrastructură

  Jucătorii din construcţii şi imobiliare consideră că investiţiile în infrastuctură ar putea fi colacul de salvare al afacerilor lor, datorită efectului multiplicator pe care acestea l-ar putea avea - un loc de muncă în acest sector generează altele, datorită investiţiilor atrase printr-o reţea dezvoltată de drumuri.
 • Surse de finanŢare

  Băncile oferă din ce în ce mai greu finanţare proiectelor imobiliare, dar şi credite pentru locuinţe, iar una dintre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat firmele din domeniu a fost ritmul de recuperare a creanţelor de la stat, în contul lucrărilor efectuate în 2008.

Romania Construct Forum este un eveniment cu tradiţie, care vine în sprijinul jucătorilor de pe pieţele de construcţii şi imobiliare, având un rol important de intermediere a discuţiilor acestora cu autorităţile şi de mediatizare masivă a subiectelor dezbătute.